CURACIÓ 2016: 2ª PART

llibreriaAquesta és la segona part del resum dels articles més destacats del 2016 sobre urgències i emergències mèdiques (1ª part). En aquesta ocasió hem inclòs estudis sobre la intoxicació de bloquejadors dels canals del calci, l’ús dels EPI, la HTA severa en gestants, el maneig no quirúrgic de l’apendicitis, la monitorització del EtCO2 amb el capnògraf, els sèrums en el pacient crític i les noves GPC sobre el pacient traumàtic greu.

♦ Maneig de la intoxicació per bloquejadors dels canals del calci

St-Onge M, Anseeuw K, Cantrell FL, Gilchrist IC, Hantson P, Bailey B, et al. Experts Consensus Recommendations for the Management of Calcium Channel Blocker Poisoning in Adults. Crit Care Med [Internet]. United States; 2016 Oct 3;1. Available from:

 • Consens d’experts de diferents societats científiques americanes i europees.
 • Resum / Text complert

Recomanacions sobre el maneig de la ingesta potencialment tòxica de bloquejadors dels canals del calci (verapamil, diltiazem  nifedipina, amlodipina,…) que inclou la descontaminació digestiva,  calci intravenós, insulina a altes dosis, noradrenalina, adrenalina, dobutamina, atropina i marcapàs.

♦ Màscares de protecció

Smith JD, MacDougall CC, Johnstone J, Copes RA, Schwartz B, Garber GE. Effectiveness of N95 respirators versus surgical masks in protecting health care workers from acute respiratory infection: a systematic review and meta-analysis. CMAJ [Internet]. Canada; 2016 May;188(8):567–74.

 • Revisió sistemàtica amb 29 estudis inclosos i metanàlisi de 6 estudis
 • Resum / Text complert

No s’han demostrat diferències significatives entre les màscares quirúrgiques i les N95 (les N95 americanes equivalen a una màscara entre les FFP2 i les FFP3 europees) pel que fa a la protecció del personal sanitari front a infeccions respiratòries transmissibles.

♦ Nifedipina oral en gestants amb HTA severa

Shekhar S, Gupta N, Kirubakaran R, Pareek P. Oral nifedipine versus intravenous labetalol for severe hypertension during pregnancy: a systematic review and meta-analysis. BJOG [Internet]. England; 2016 Jan;123(1):40–7.

 • Revisió sistemàtica i metanàlisi amb 7 assajos clínics i 363 participants inclosos.
 • Resum / Text complert

No s’han observat significatives diferències, en eficàcia ni en seguretat, al comparar la nifedipina oral amb el labetalol intravenós en el control de la HTA severa de gestants amb o sense proteinúria.

♦ Maneig de l’apendicitis sense intervenció quirúrgica

Sallinen V, Akl EA, You JJ, Agarwal A, Shoucair S, Vandvik PO, et al. Meta-analysis of antibiotics versus appendicectomy for non-perforated acute appendicitis. Br J Surg [Internet]. England; 2016 Mar 17;103(6):656–667.

 • Revisió sistemàtica i metanàlisi amb 5 assajos clínics i 1116 participants inclosos.
 • Resum / Text complert

Per cada 100 pacients amb apendicitis no perforada, el maneig inicial amb antibiòtics en comparació amb l’apendicectomia immediata, 92 pacients s’estalvien una cirurgia durant el primer mes, i 23 tindran una recurrència de l’apendicitis durant el primer any.

Rollins KE, Varadhan KK, Neal KR, Lobo DN. Antibiotics Versus Appendicectomy for the Treatment of Uncomplicated Acute Appendicitis: An Updated Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials. World J Surg [Internet]. United States; 2016 Oct;40(10):2305–18. Available from:

 • Revisió sistemàtica i metanàlisi amb 5 assajos clínics i 1430 participants inclosos.
 • Resum / Text complert

El maneig de l’apendicitis no complicada amb antibiòtics s’associa amb 39% menys de complicacions si es compara amb l’apendicectomia immediata.

♦ Monitorització del EtCO2 a urgències

Capnography for Monitoring End-Tidal CO2 in Hospital and Pre-hospital Settings: A Health Technology Assessment. Ottawa: CADTH; 2016 Mar. (CADTH health technology assessment; no.142).

En aquest document s’analitza els beneficis i els costos de la monitorització continua amb CO2 espirat mitjançant capnografia en el pacient a urgències: monitorització de l’eficàcia de la RCP, monitorització del correcte posicionament del TET i la monitorització dels pacients sotmesos a procediments que requereixen sedo-analgèsia.

♦ Col·loides vs cristal·loides en pacient crític

Qureshi SH, Rizvi SI, Patel NN, Murphy GJ. Meta-analysis of colloids versus crystalloids in critically ill, trauma and surgical patients. Br J Surg [Internet]. England; 2016 Jan;103(1):14–26.

 • Revisió sistemàtica amb 59 assajos clínics i 16889 pacients inclosos.
 • Resum / Text complert

No s’observa un augment significatiu de la mortalitat del pacient crític, del pacient traumàtic ni del pacient quirúrgic amb l’ús de col·loides, comparat amb els cristal·loides, però si que els col·loides augmenten el risc de lesió renal aguda.

♦ Recomanacions actualitzades en el trauma greu

National Institute for Health Care Excellence. Major trauma: assessment and initial management. 2016;(February):7

A inicis del 2016, la NICE va publicar 4 GPC sobre el pacient traumàtic greu.

 1. Avaluació i maneig del trauma greu. enllaç
 2. Avaluació i maneig del trauma vertebral.  enllaç
 3. Avaluació i maneig de la fractura de pelvis, fractures obertes i fractures de turmell greus.  enllaç
 4. Organització i gestió dels serveis de trauma.  enllaç

Xavier Basurto   – xbasurto@girtual.com –

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cura de coneixements i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: CURACIÓ 2016: 2ª PART

 1. Xavier Costa Subirós diu:

  Molt bona feina . Felicitats

 2. josep puig diu:

  Moltes gràcies ! Resum molt pràctic i articles molt interessants !!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *