Calculem amb precisió la superfície corporal cremada?

llumins

En el pacient cremat és important conèixer el percentatge de superfície corporal cremada (SCC) per a un maneig òptim: Aquesta dada és fonamental perquè dóna una idea de la gravetat de la cremada (potencial repercussió sistèmica hemodinàmica) i del tractament. En concret, aquest percentatge de SCC és un dels condicionants que activa el codi PPT, també determina el nivell assistencial al que derivarem el pacient i finalment la intensitat de la reposició hídrica.

Què condiciona la SCC al gran cremat?

Activació del codi PPT

 • Prioritat 1 => Cremades ≥ 2n grau i extensió ≥15% (≥ 10% en <1 any)

Decisió del nivell assistencial

 • Pacients derivables primàriament a l’HUVH
  1. Cremades extenses: Cremades amb SCC ≥ 15 % en malalts de 10-50 anys o cremades amb SCC ≥ 10 % en malalts < 10 anys, > 50 anys i dones embarassades
  2. Cremades d’espessor total amb SCC ≥ 5 %
 • Pacients que cal valorar a Urgències de l’Àrea Maternoinfantil de l’HUVH => Pacients ≤ 15 anys amb remades dèrmiques i d’espessor total amb SCC ≥ 20% ( ≥ 10% si edat < 1 any)
 • Pacients derivables a l’atenció primària => Cremades amb  SCC < 5 % sense cap altre factor de gravetat afegit

Maneig

Refredament de la cremada amb sèrum fisiològic o aigua: No es recomana si SCC > 15% per evitar hipotèrmia.

Fluidoteràpia específica si SCC > 15% en adults o >10% en nens petits (< 1-2 anys).

La pauta de reposició hídrica (d’elecció Ringer Lactat o SF) durant les primeres 2 h després de la cremada (no comptabilitzar les cremades epidèrmiques per calcular la SCC) =>  10 ml/kg/h si SCC ≤ 30% o 20 ml/kg/h si SCC > 30%

En cas d’una previsió de > 2 h fins al tractament definitiu s’apliquen les fórmules clàssiques de reposició hídrica, Parkland  o Carvajal en pediatria) que són molt més acurades en el càlcul del volum i ritme d’infusió de líquids.

Eines per estimar la SCC

La regla dels 9 o de Wallace,  la regla de l’1% de la mà del mateix malalt o la taula de Lund and Browder son les eines que fem servir per a calcular i estimar la SCC del gran cremat, però totes elles tenen limitacions importants. Us proposem en aquest apunt del blog una App, la E-burn, que ens permet fer aquest càlcul de forma molt precisa, fàcil i ràpida. En aquest tutorial us ho mostrem: 

 

Enllaç al tutorial Urgem: https://goo.gl/1ZpWxu

Bibliografia

-Protocol d’atenció inicial a pacients cremats. Protocol de consens d’actuació entre les entitats següents: Hospital Universitari Vall d’Hebron, Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i Bombers de la Generalitat de Catalunya Bombers de Barcelona. 1a edició: juny de 2013 enllaç

Xavier Basurto  –  urgem@urgem.cat  –

butlletí electrònic Urgem

Si vols rebre notificacions sobre els nous apunts que publiquem al blog, subscriu-te al butlletí electrònic Urgem

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Pràctica clínica i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Calculem amb precisió la superfície corporal cremada?

 1. Xavier Costa Subiros diu:

  Molt bona l’ app i practica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *