Després de la pandèmia del coronavirus, tornar a la normalitat?

covid18

L’objectiu és tornar a la normalitat?, tot com abans?, com si no hagués passat res?. Les grans potències mundials, Europa, els respectius governs, la població general, els gestors sanitaris i els mateixos professionals sanitaris, no canviarem res?, no tenim una proposta millor que fugir endavant i limitar-nos a apagar focs amb decrets d’estats d’alarma? Això és tot?

Si després d’aquesta pandèmia tot continua com sempre i no canviem res a escala mundial i individual, no haurem guanyat res, al contrari. En mesos o pocs anys tornarem a tindre un problema similar o molt pitjor. Una pandèmia per un altre germen, immune a la vacuna que ara ens vanagloriem de tenir llesta en pocs mesos. Us imagineu què passaria si el proper virus fos molt més letal i afectés sobretot a nens i adolescents? Decretarem l’estat d’excepció, l’estat de setge? Potser, però segur que recordarem la famosa COVID-19 com la gran oportunitat perduda.

Però, realment seria la primera oportunitat perduda?

Potser no ho tenim present, però a l’estiu de 2003 Europa va patir una onada de calor que va matar 43.593 persones en quinze dies (1), la majoria gent gran o malalts. Si, gairebé 45.000 persones. Fins avui el coronavirus ha matat  “només” 5735 persones (2). A Espanya, cada estiu es comptabilitzen alguns milers de morts atribuïts a la calor, “només” 2103 morts l’estiu passat (2). Onades de calor que els experts i les autoritats ens expliquen que estan relacionades amb el canvi climàtic, que ara en diem “emergència climàtica”. A part de canviar-li el nom, des de la catàstrofe del 2003 ja fa disset anys, hem canviat dràsticament la forma de viure per a frenar l’escalfament global? Crec que no. No hem aprofitat l’oportunitat.

Què et fa pensar que aquesta vegada aprofitarem l’oportunitat? Un cop sufocada la pandèmia, TU, què faràs? TU, què exigiràs al teu supervisor-cap-gestor? TU, què exigiràs als teus representants polítics?

Salut,

  1. https://ca.wikipedia.org/wiki/Onada_de_calor_europea_del_2003
  2. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200315-sitrep-55-covid-19.pdf?sfvrsn=33daa5cb_6
  3. https://www.mscbs.gob.es/ciudadanos/saludAmbLaboral/planAltasTemp/2019/docs/Balance_PlanCalor2019.pdf

Equip Urgemcat  –  urgem@urgem.cat  –

butlletí electrònic Urgem

Si vols rebre notificacions sobre els nous apunts que publiquem al blog, subscriu-te al butlletí electrònic Urgem

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gestió, Sin categoría i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *