Sobredosi d’ibuprofèn a urgències. Ingrés, observació o alta?

Young-Woman-lying-on-the-floor-form-medication-overdose-e1516213222719

Una sobredosi per ibuprofèn amb ideació autolítica es queda en observació a urgències durant 24h per recomanació de psiquiatria. Són necessaries 24 hores? cal repetir l’analítica dins aquest període? 

Les sobredosis per ibuprofèn són freqüents, però rarament provoquen toxicitat greu. Menys de 0,5% dels intoxicats tindran complicacions greus. Ingesta < 100 mg/kg [ < 12 comprimits d’ibuprofèn de 600 mg en una persona de 70 kg] és poc probable que provoqui toxicitat significativa.  La toxicitat clínica la veurem en ingestes > 400 mg/kg [>46 comprimits d’ibuprofèn de 600 mg en una persona de 70 kg] .

Algunes intoxicacions per AINE provoquen signes i símptomes inespecífics lleus, sobretot gastrointestinals (nàusees, vòmits o dolor abdominal) i neurològics (somnolència, mareig, nistagme, diplòpia, acúfens, sordesa transitòria,…)

Excepcionalment, una sobredosi d’ibuprofèn causa un intoxicació greu, sobretot renal:

Insuficiència renal aguda:

Factors de risc:

  • pacients amb disminució volum arterial efectiu (insuficiència cardíaca, cirrosi, hipovolèmia,…)
  • disfunció renal relacionada amb l’edat
  • sobredosi massiva (> 400 mg/kg)

♦ Insuficiència renal amb acidosi metabòlica làctica amb anion gap elevat → elevació creatinina, hiperpotassèmia, oliguria, augment de pes,…

♦ Necrosi papilar renal aguda → hematúria macroscòpica i còlic renal

Problema: les alteracions analítiques no les veurem fins passades 24-48 hores.

Maneig:

  • Seguir mesures de suport necessàries
  • Descontaminació digestiva amb carbó activat a nivell hospitalari i extrahospitalari: indicat en sobredosis > 200 mg/kg  i dins les 2 primeres hores posteriors a la sobredosi. (coditox).
    descontaminacio 2.0
  • Administració cristaloides per a corregir la depleció de volum. L’administració rutinària de bicarbonat no es recomana per la manca d’evidència científica. En cas d’acidosi metabòlica, es recomana bicarbonat de forma temporal i consultar a la unitat de toxicologia.

Destí:

  • Ingestes <100 mg/kg, assimptomàtics i sense intenció autolítica, no requereixen cap tractament (carbó activat, hidratació,…) i poden ser donats d’alta d’urgències després de 4-6 hores d’observació. 
  • En sobredosi significativa però altable, encara que l’analítica inicial siguin normal, es recomana control de la funció renal passat uns dies.
  • Ingrés en cas de depressió del SNC, hipotensió, acidosi, insuficiència renal o hemorragia digestiva.

Per si serveix com a prevenció d’intoxicacions greus, volem recordar que els AINE si tenen sostre analgèsic; en el cas de l’ibuprofèn és de 400 mg (1200 mg al dia). Per tant, intentem evitar la prescripció sistemàtica de la presentació de 600 mg d’ibuprofèn.

Bibliografia

  • Nogué S. Intoxicaciones agudas: bases para el tratamiento en un servicio de urgencias. Laboratorios Menarini; 2010. enllaç
  • Mark S. Nonsteroidal antiinflammatory drug (NSAID) poisoning. Post TW, ed. UpToDate. Waltham, MA: UpToDate Inc. https://www.uptodate.com (Accessed on July 24, 2019.)
  • DynaMed Plus [Internet]. Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 – . Record No. T233086, Ibuprofen; [updated 2018 Nov 30]. Available from https://www.dynamed.com/topics/dmp~AN~T233086. Registration and login required.

Xavier Basurto  –  urgem@urgem.cat  –

butlletí electrònic Urgem

Si vols rebre notificacions sobre els nous apunts que publiquem al blog, subscriu-te al butlletí electrònic Urgem

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Pràctica clínica i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *