Valoració Geriàtrica Integral en el vell emergent -VGI Exprés-

DSC_1520a

versión en castellano

A Catalunya el 24% de la població que consulta a urgències té més de 65 anys, i un 6% més de 84 anys. Aquests pacients arriben els 7 dies de la setmana i durant les 24 hores.

És evident que el metge d’urgències ha de ser capaç de valorar de forma correcta un pacient vell. I això, no és feina fàcil. El pacient d’edat avançada tot sovint presenta la malaltia en el context de pluripatologia, de forma atípica, amb simptomatologia poc florida i a vegades, manifestant-se únicament com un deteriorament funcional o cognitiu agut. A més, per a poder assegurar un bon compliment del tractament i del seguiment a l’alta d’urgències cal conèixer unes dades bàsiques de l’entorn social del pacient.

L’eina que permet valorar l’esfera mèdica, funcional, cognitiva i social d’un pacient s’anomena valoració geriàtrica integral (VGI). Fa més de trenta anys que existeix evidència científica al respecte (Rubenstein 1987). La VGI evoluciona amb el pacient, i es pot adaptar a tots el nivells assistencials.

Quan ens trobem davant d’un pacient vell en situació urgent/emergent els objectius per a fer una valoració multidimensional són clars:

 • Conèixer la situació basal del pacient per a poder pendre decisions diagnóstiques i terapeútiques correctes
 • Millorar la capacitat diagnòstica (reconèixer presentació atípica de malaties, nova simptomatologia, etc)
 • Reconèixer el deterioramnet funcional i/o cognitu com a manifestacions de malatia aguda

Quan apliquem la VGI en situació urgent/emergent volem informació útil de forma ràpida, a la vegada que no ens poden passar per alt patologies que poden ser tractables des del mateix servei d’urgències.

Dins del curs d’urgències que s’imparteix als metges residents que roten en el meu servei d’urgències, i amb el clar objectiu de fer-li la vida més fàcil durant les guàrdies, neix en forma de “píndola de coneixement” la VGI EXPRÉS.

Aquí teniu la “xuleta de consulta ràpida” per poder portar a l´smartphone.

Download (PDF, Unknown)

Bibliografia: 

 1. Rubenstein LZ. Geriatric assessment: an overview of its impacts. Clin Geriatr Med 1987;3:1-15. (resum)
 2. Lowthian J, Straney LD, Brand CA, Barker AL, Smit P de V, Newnham H, et al. Unplanned early return to the emergency department by older patients: the Safe Elderly Emergency Department Discharge (SEED) project. Age Ageing [Internet]. 2016 Mar;45(2):255–61. (pdf)
 3. Lowthian JA, McGinnes RA, Brand CA, Barker AL, Cameron PA. Discharging older patients from the emergency department effectively: a systematic review and meta-analysis. Age Ageing [Internet]. 2015 Sep;44(5):761–70. (pdf)
 4. Desforges JF, Applegate WB, Blass JP, Williams TF. Instruments for the Functional Assessment of Older Patients. N Engl J Med [Internet]. 1990 Apr 26;322(17):1207–14. (pdf, html)
 5. Jiménez Rojas C, Coregidor Sánchez A, Gutiérrez Bezón C. Valoración geriátrica como instrumento. In: Manual del residente en geriatría [Internet]. 2011. p. 545–53. (pdf)
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Pràctica clínica i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 comentaris a l'entrada: Valoració Geriàtrica Integral en el vell emergent -VGI Exprés-

 1. Retroenllaç: VGI Exprés en el vell emergent | Sistema...

 2. Dolors garcia diu:

  Espectacular “xuleta” per portar els urgenciolegs en el nostre dia a dia.
  El que m’agradaria dir es que els avis a urgencies no nomes consulten per causa urgent i emergent sino que malauradament tambe ho fan per causes no urgent, es a dir, reaguditzacions lleus de la seva malaltia de base ( tots pensariem que aquets ja consulten amb els metge de familia… alguns si ….molts no …i d’altres truquen per visita amb el seu metge pero ja te mes de 30 visites programades i ni avui ni dema ni passat el poden atendre…) i es en aquets tambe cal fer una VGI expres i valorar la repercusió aguda important a nivell funcional i cognitiu perque si la reposta es sense repercusio no l’ingresseu !!!!!!!! Modifiqueu el tractament feu l’intervencio oportuna i a casa sempre que tingui un bon suport !!!!!

 3. Eva Armero diu:

  Muy bueno… lo recomendaré a mis colegas de urgencias!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *