Reconeixement precoç de la sèpsia a la porta d’urgències

Al febrer de 2016 la revista JAMA va presentar un nou consens sobre sèpsia, el Sepsis-3.(JAMA. 2016;315(8):801-810).

En aquest nou consens s’introdueixen canvis en relació a la nomenclatura de sèpsia i xoc sèptic. Podeu trobar el resum dels canvis més destacats en aquest apunt que el Dr. Francesc Riba va fer al blog del servei de geriatria de l’Hospital de Granollers.  

Bàsicament cal destacar que desapareix el concepte de SIRS i entra en acció un nou jugador, l’anomenat qSOFA. L’objectiu de tot plegat és el reconeixement precoç de la sèpsia, introduint aquesta nova escala anomenada Quick-SOFA (qSOFA) la qual s’aplica a qualsevol nivell assistencial i en els primers moments d’avaluar el pacient, per exemple, al box de triatge.

Atès que vivim en un moment esplendorós de la divulgació d’informació, en poques setmanes les xarxes socials s’han omplert d’infografies i resums visuals basats en aquests nous criteris. Al final d’aquest apunt trobareu la meva xuleta personal per a la identificació precoç de la sèpsia i les accions immediates en cas de sospita.

Inclou la utilització de l’ecografia durant la ressuscitació, amb dos objectius principals: 

       1.- Respecte a la volèmia:

 • Fer diagnòstic diferencial amb el xoc hipovolèmic (hipoTA i l’elevació de l’àcid làctic també es troben presents en aquest xoc)
 • L’avaluació ecogràfica de la vena cava inferior permet estimar la PVC i calcular el dèficit de líquids que presenta el pacient. Molt important sobretot en pacients d’edat avançada, ja que és molt freqüent a urgències donar per suposat que tots els vells tenen insuficiència cardíaca i fer una ressuscitació amb líquids insuficient, i per tant, poc efectiva.

       2.- Per a facilitar la canalització de vies perifèriques, que pot ser dificultós en pacients en estat de xoc.

Com a reflexió personal m’agradaria fer èmfasi que l’èxit en el tractament de la sèpsia es basa sobretot en el reconeixement precoç, que permet iniciar el tractament des de l’arribada al servei. Amb un accés perifèric, control ecogràfic de la resposta al volum i una sonda vesical amb urimeter, podem fer tractament de forma intensiva amb relativa poca agressivitat vers al pacient. Aquest és un fet que considero rellevant en el moment actual, en que els usuaris majoritaris als serveis d’urgències són pacients amb patologies cròniques evolucionades. Un tractament precoç pot evitar l’evolució a un quadre de més gravetat, i pot ajudar a escurçar les estades hospitalàries.

Download (PDF, Unknown)

Laura Robles Perea – lrpmor@hotmail.com –

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Pràctica clínica i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Reconeixement precoç de la sèpsia a la porta d’urgències

 1. Aurora Fontova diu:

  Considero molt interessant aquesta entrada. Com a infermera que fa triatge podriem considerar que un pacient amb FR> o = a 22, amb alteració del nivell de consciència i una TAs > o = a 100mmHg s’hauria d’avisar com a possible sepsia per tal de demorar al mínim l’atenció d’aquest pacient?

  • Laura Robles Perea diu:

   El Quick -SOFA neix com a eina per a la valoració primària (Al box de triatge, a primària o a domicili ), permetent sospitar sèpsia en pacient amb història compatible. Això planteja la necessitat de volum, cobertura antibiótica i recollida cultius de forma precoç, millorant així la morbi-mortalitat del cas.
   Fixem-nos que no cal tenir una determinació de temperatura per a sospitar una sèpsia.
   Els únics tres paràmetres que valora el Q-SOFA són FR >ó= 22rpm, TAs<ó=100mHG i alteració del sensori (somnolència, agitació, bradipsiquia, confussió..)
   Moltes gràcies Aurora per la teva aportació i per obrir el debat sobre la utilitat del Q-SOFA des del mateix moment del triatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *