Sonda nasogàstrica en pacients no col·laboradors

El passat 18 maig de 2016, en el marc de la VI Jornada Científica de la Fundació Salut Empordà que es va celebrar a l’Hospital de Figueres, la DUI d’urgències Sana Chaer-Yemlahi Serroukh va presentar el seu treball de recerca publicat a la revista Àgora d’Infermeria (1) al març de 2014.

En aquest treball és una descripció d’un cas clínic real d’urgències amb una revisió bibliogràfica sobre les complicacions de la inserció d’una sonda nasogàstrica amb les possibles mesures preventives. 

Presentació:

Download (PDF, Unknown)

 

Agraïm la col·laboració de la Sana per difondre la seva feina a través de urgem.cat.

 

1-Chaer-Yemlahi Serroukl, S. “Complicacions de la inserció de la sonda nasogàstrica en pacients no col·laboradors: Presentació d’un cas i revisió de la bibliografia” AgInf.Vol.18 (1) Març 2014. Resum

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Pràctica clínica i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: Sonda nasogàstrica en pacients no col·laboradors

 1. Dolors Garcia i Pérez diu:

  magnífic !!! fer pensar i raona conductes rutinàries sense tenir en compte l’evidència científica no pot ser una pràctica diària.
  gràcies per la difusió

 2. Aurora Fontova Almató diu:

  Gràcies Sana per compartir el treball.
  Respecte a la comprovació de la SNG, he llegit en algun article on es parla de la comprovació de la correcta col·locació amb un capnograf. Creus que seria un mètode adequat per utilitzar en aquest tipus de pacients?

  • Sana Chaer Yemlahi Serroukh diu:

   Gràcies Aurora pel teu interès i per fer-me aquesta pregunta.

   La tècnica d’utilitzar el capnograf com ha mètode de comprovació de la correcta col·locació de la SNG és molt recent, en el moment de la meva revisió encara no hi havia suficient evidencia científica i per això no l’he pogut incloure en l’article. Recentment he llegit algun article sobre el tema i tots coincideixen en que la capnografia ajuda a la correcta diferenciació de la SNG entre les vies respiratòries i gastrointestinals. També la capnografia és capaç de identificar les sondes ubicades a l’esòfag i a la cavitat oral, però és incapaç de diferencies entre ambdues. No obstant, tots els autors recomanen fer una radiografia desprès de la col·locació de la sonda per determinar la ubicació final, abans d’iniciar l’alimentació.

   Respecte a la teva pregunta, personalment crec que seria molt interessant l’ús del capnograf com a mètode per comprovació de la correcta posició de la sonda en el pacient no col·laborador que es troba intubat, sedant o amb baix nivell de consciència. Ara be, en el pacient no col·laborador conscient no crec que sigui del tot necessari ja que la clínica del pacient ens indicaria que estem en vies respiratòries perquè iniciaria amb un quadre de dificultat respiratòria sobtat i s’hauria de retirar la sonda immediatament.

   Espero que hagi respòs el teu dubte, per qualsevol cosa no dubtis en comentar-m’ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *