https://urgem.cat/metacercador/
Les fonts d’informació disponibles que pot utilitzar un urgentòleg per a resoldre un dubte poden ser moltes, centenars. Això és un avantatge; només cal teclejar a Google i en centèsimes de segon tens milers de blogs, llocs web i documents per a triar i remenar. Però alerta, ja que tanta oferta i disponibilitat d’informació ens pot perjudicar fàcilment, acabant més perduts que abans de començar. Això és el que coneixem per infoxicació, però tenim l’antídot, i us el presentem tot seguit.
La realitat és que la majoria de vegades que un professional de la salut intenta resoldre un dubte clínic, comença la cerca a Google. Això no necessàriament és inadequat, però requereix que el que pilot del navegador, tu, sàpigues jutjar ràpidament i correctament tot el que trobes, per a separar el gra de la palla. I això no és senzill.
Per a resoldre aquesta dificultat hem personalitzat el cercador de Google, convertint Google en un buscador especialista en temes d’urgències i emergències sanitàries. En altres paraules, només farà la cerca en aquells llocs web que prèviament li hem indicat; blogs i pàgines web d’internet reconeguts, de confiança i amb contingut rellevant per a urgències.
Els avantatges d’aquesta eina és que l’usuari no ha de recordar i seleccionar quines pàgines o blogs buscarà, ni repetir l’estratègia de cerca a cada lloc; amb una sola cerca ja hauràs buscat a més d’un centenar dels millors llocs que pots trobar a Internet. Alerta!!, que això no evita que estiguis atent a com fas la cerca, quins termes utilitzes i com els combines entre ells.
De moment, hem seleccionat 140 llocs web, escrits en català, castellà, anglès i una en francès. Són llocs web d’institucions, d’hospitals o serveis d’urgències, de societats científiques, d’agències avaluadores, de llibres i manuals i blogs de particulars. Aquí les pots veure i consultar. Si coneixes i penses que en falta alguna d’interessant, avisa’ns si us plau, per email, Twitter o un comentari en aquest apunt.
Només són 140 les fonts consultades, però una cerca poc precisa, pot generar milers de resultats. Per aquesta raó, i com hem dit anteriorment, és important que seleccionis bé els termes de cerca i els combinis correctament. Prova diferents termes i combinacions diferents, repeteix la cerca les vegades que calgui fins que obtinguis un nombre òptim de resultats rellevants.
Recomanacions per a la cerca
El metacercador, per defecte, ordena els resultats per rellevància i només et mostrarà els 100 primers resultats. Per aquest motiu és important concretar i precisar què estàs buscant. Pots anar afegint tants termes de cerca com vulguis, però amb 3 o 4 hauria de ser suficient. Tot i això, si veus que apareixen molts resultats que no t’interessen i tenen algun tret en comú, p. ex. són sobre COVID, pots eliminar-los posant aquests termes a l’estratègia de cerca amb un guionet just al davant (enganxat a la paraula que vols excloure):
P. ex. ketamine prehospital -children
I si veus que hi ha alguna font o base de dades que es repeteix i no t’agrada o en aquest moment no t’interessa, també pots eliminar-lo amb un guionet, p. ex. eliminant totes les entrades a UpToDate:
P. ex. ketamine (“procedural sedation” OR analgesia) -uptodate
Ordena els resultats
Els resultats apareixen per defecte ordenats segons concordança; significa que els primers resultats que apareixen són els que acumulen més termes de la teva cerca a les zones més importants del document, com el títol o el resum. Això ens “assegura” que els primers resultats són documents que realment tracten del tema pel qual estem interessats. També podem decidir ordenar els resultats per data, amb els més recents primers, però després perdem l’ordre de concordança o de correlació amb el teu interès.
Classificació dels resultats
Els resultats apareixen inicialment tots junts, sense classificar, amb 10 resultats per pàgina, però també els pots veure ordenats segons uns filtres que hem preestablert i que corresponen als cinc nivells de la piràmide de Haynes, amb algunes modificacions. Això et permet decidir, en cas de tenir molts resultats, quin tipus d’informació et pot interessar més.
https://urgem.cat/metacercador/
Feu-lo servir tant com vulgueu. Només us demanem que ens feu un feedback, especialment si veieu com millorar-lo.
Xavier Basurto – urgem@urgem.cat –
Si vols rebre notificacions sobre els nous apunts que publiquem al blog, subscriu-te al butlletí electrònic Urgem